查看: 19781|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新鮮試玩] 《瑪奇英雄傳》測評附Gameplay-海量截圖

以下是小弟首份的測評,多多指教
------------這是分隔線------------------
遊戲名稱:《瑪奇英雄傳》北美伺服器(需vpn)
測試會員名稱: 子月
官方網頁:http://vindictus.nexon.net/
遊戲類型: MMORPG
遊戲狀態: 公測
測試角色: HKNakuzCyrus-輕劍士(LV1-8)
星評 (5星為滿分)

◎畫面:★★★★☆ (遊戲介面 畫質 動作流暢度 角色造型 背景 物品造型等等)(請以同類型遊戲作出比較及分析)
  評分原因: 畫工細緻,介面清晰不混亂,新手容易上手, 造型符合角色等級.不會等級低而著上華麗服飾。進入房屋後可以看到內部的立體環境,在介面上選擇NPC進行對話。戰鬥環境有大量物品可供玩家撿起作為武器之用。怪物的造型細緻,做到有凶狠的感覺。但是任務環境大多是一樣,除了坐另一船去解任務才換一換場景,不然 10個等級任務中 場景只有4-5個

◎內容:★★★★☆(任務、系統、主線故事、職業、技能等等)
  評分原因:內容方面:英語內容簡單易明,無需高程度的英語能力, 加上有任務追蹤系統,使玩家不會因為不明白內容而四處亂走。職業方面:由於公測剛開始,職業選擇比較少,只有攻擊力為主的輕劍士與防禦為主的盾劍士。輕劍士技能大部份都是自動使用,因此當在攻擊時會因為技能自動使用而扣除行動力,容易出現硬直情況。另外動作流暢度高,連續攻擊不會斷斷續續。

◎操作:★★★★★ (固定鍵、快捷鍵、自動導航、按鍵流暢度、操作方法等等)(請以同類型遊戲作出比較及分析)
  評分原因:有獨特的操作系統分別是鍵盤型與滑鼠型。滑鼠型操作比較方便因為可以快速轉變視角與投擲準心。人物控制不會太過花巧,基本WASD 加滑鼠左右鍵。物品快捷鍵設定在[1-0]中,投擲物品於(F/同時為弓箭手描準)方便玩家快速使用物品而不會令手指打結。

◎音效:★★★★☆ (背景音樂、音效、NPC語音等等)(請以同類型遊戲作出比較及分析)
  評分原因:音效系統大多根據前作,NPC語音不多,只是有[哈哈],[嗯],[噢]等等感情聲音,升級的音效與前作相同。音樂方面, 配合環境要求,不會跨張亦不會太寧靜,還因應部份NPC動作加上特定音效,使環境更加真實。不過,戰鬥時是無音樂,容易令玩家沉悶,與前作比較如果在戰鬥環境中加入音樂會令整個遊戲增添刺激感。另外,遊戲中特設語言對話功能,可以方便戰鬥交換意見和快速作出策略。
  ◎整體:★★★★☆
  評分原因: 由於今天是北美公測的第一天 ,大部份內容都是未實裝,但無損遊戲的刺激感。與Q版風《龍之谷》相比,《瑪奇英雄傳》的非鎖定戰鬥系統比較好,因為即使是遠程攻擊不是百分百準確,使操作上增添一份熟練感。另外,《瑪奇英雄傳》獨特之處就是在戰鬥環境中撿起物品作為武器之用,這就不怕武器在戰鬥損毀而當上負累。整體來說,《瑪奇英雄傳》不愧是大家期待以久的遊戲,是值得一玩的。
電腦配備要求:

相關貼: http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... tra=page%3D1&page=1

因圖片容量關係正在整理中
以下只是部份的截圖
小弟會逐一上傳更多
一開始先玩個劇情

抱抱女主腳

真係咩都拎得起

gg來了

gg死了

比大家睇下你個死樣

唔好意思

真係咩都拎得起

中箭了orz

死啦\ . /

過肩摔的效果,血是放射性咁噴

真咩都拎得-巨斧

背擊

隻王好有氣勢

即然殺左就梗係要汁佢個鎚影下相

使model 你話有冇得諗

真係咩都拎得-南瓜

死都要踢你

古代機關

食我一腳啦

再黎一腳

真係咩都拎得-巨木

偉大物理學家-霍金個老友-愛因斯坦

狗狗

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 1樂點 +35 收起 理由
JSN + 35 內容精彩

查看全部評分

回復

- -好大個問題
呢設計定玩什麼?
回復 支持 反對

唔明你問咩
回復 支持 反對

玩到了@@

我叫Marlboro @@
回復 支持 反對

子月 而家仲需唔需要用VPN先玩到?

今晚我都會玩,不過唔知DL要幾耐....
回復 支持 反對

唔明你問咩
子月 發表於 14-10-2010 11:27

=.="你post d 相~
我想知係玩咩類個game?
我就咁睇好像設計個角色個類型game
回復 支持 反對

洗唔洗用vpn嫁 我無用vpn
打完ac pw 佢話disconnet from server
回復 支持 反對

=.="你post d 相~
我想知係玩咩類個game?
我就咁睇好像設計個角色個類型game ...
月明 發表於 14-10-2010 16:50

竟然咁出名都唔知-口-
http://www.youtube.com/watch?v=e0qCZl_QrEQ
回復 支持 反對

畫面音效絕對可以話有5星

畫面點解得4星?瑪英景物真實,物理效果一流,boos造型又夠魄力,人物建模精細,可能差少少大型建築無咁有排場,但時代設定係咁都係無可奈何,更何況副本都表現到應有特色,例如係2船既冰峰人物會呼出白氣,打爛左火把場境會變得漆黑一片,相信以後發展10人以上副本會有更壯大畫面表現。

音樂雖然只有打boss先會感受到,但係所有boss既BGM一奏起定會令人血脈沸騰(個人特別鐘意5船其中一首bgm,一聽就好燃@o@!),而且後期boss佔整體時間最大部份,加上各種打擊音效真實豐富,角色咆哮並猛烈地揮動武器,混著怪物既怒號同慘叫,實在爽快無比,而係城中,室內亦有瑪奇式既溫婉,風格鮮明既配樂,所以音樂絕對唔只3星!
回復 支持 反對

瑪英終於有評測啦,多謝樓主咁有心先,希望更多人認識到同喜歡呢款遊戲,因為動作型mmorpg同無鎖定戰鬥已成為大勢所趨,online game群起向呢個設計方向進發,瑪英既表現絕對係同期同類既姣姣者,礙於香港遲遲未引入所以我都好緊張會唔會比往後既遊戲追過,令香港網遊界同玩家失去一個去玩咁好既遊戲機會,大家有興趣一定要試試北美服,相信英文比韓文黎講更易溝通,大家有咩唔識都可以係m群交流一下,最後希望香港盡快引入多d好似瑪英呢類高質素遊戲~~

靚女XD

(版大我2連唔好意思...)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復 支持 反對